Λίγα λόγια για το Φροντιστήριο

Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ προετοιμάζει μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να διακριθούν στο σχολείο και κυρίως για να εισαχθούν στα Τμήματα των Πανεπιστημίων που επιθυμούν.

Με έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές που ακολουθούν ένα σωστά οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών παρέχει στους μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Μετά από 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας και με 38.500 και πλέον μαθητές να έχουν περάσει από τις τάξεις του, το ΜΕΘΟΔΙΚΟ είναι σταθερά το πρώτο Φροντιστήριο στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας και παραμένοντας περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες στην καρδιά της ελληνικής εκπαίδευσης, έχει να επιδείξει άψογη οργάνωση και υψηλή ποιότητα σπουδών που εγγυώνται την επιτυχία των μαθητών του.

Σύντομη αναφορά στην ιστορία του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ ιδρύθηκε το 1975 στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Κάνιγγος) από το Νικηφόρο Μαρκάκη και τους συνεργάτες του. Από το 1983 (που ξεκίνησε το Εξεταστικό σύστημα με τις τέσσερις “ΔΕΣΜΕΣ”) οργανώθηκε ισοδύναμα σε όλα τα γνωστικά πεδία αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντες νέες διδακτικές πρακτικές, πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό και καινοτόμες δράσεις.

Περιληπτικά αναφέρονται μερικές από τις εκπαιδευτικές καινοτομίες του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ που υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν αργότερα στη φροντιστηριακή εκπαίδευση.

Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ είναι το πρώτο φροντιστήριο που διαμόρφωσε από το 1984 πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχους και αξιολόγηση για όλους τους κύκλους σπουδών.

Το πρώτο που καθιέρωσε από το 1986 το πρόγραμμα προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες από τη Β’ Λυκείου και θέσπισε τα τρίωρα υποχρεωτικά διαγωνίσματα, τα οποία αργότερα καθιερώθηκαν από όλα τα φροντιστήρια. Πράγματι, τα διετή προγράμματα προετοιμασίας προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του νέου εξεταστικού συστήματος εξακολουθούν έως σήμερα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας των μαθητών μας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και το κλειδί για την επιτυχία τους.

Το 1988 ξεκίνησε να λειτουργεί στο ΜΕΘΟΔΙΚΟ ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης υπολογιστών για καθηγητές και το 1990, σε συνεργασία με την εταιρία Apple δημιουργήθηκαν ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2009 χρησιμοποιούμε διαδραστικούς πίνακες στα πλαίσια της διδασκαλίας μας και εκμεταλλευτόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι υπολογιστές και το διαδίκτυο για να εμπλουτίσουμε το μάθημά μας με εποπτικό υλικό και ειδικό εκπαιδευτικό λογισμικό.

Στα μέσα ενημέρωσης το ΜΕΘΟΔΙΚΟ υπήρξε το πρώτο φροντιστήριο που δημοσίευσε επιλεγμένα θέματα σε καθημερινή εφημερίδα από το 1981 (ΕΘΝΟΣ), που έδωσε απαντήσεις στα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων από τηλεοπτικό σταθμό (1990-MEGA) και που είχε τη δική του εκπαιδευτική εκπομπή στην τηλεόραση (ΕΤ1, 1992-1993).

Από το 2010 οι απαντήσεις στα θέματα των Εξετάσεων δίνονται πλέον από την ιστοσελίδα μας που συμβουλεύονται χιλιάδες υποψήφιοι, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Επίσης, το ΜΕΘΟΔΙΚΟ με εκπρόσωπο το Νικηφόρο Μαρκάκη συμμετείχε στη συγγραφή σχολικών βιβλίων (1983, 1998 και 2006), δημιούργησε τμήμα εκδόσεων και προσέφερε σε αυτά τα χρόνια δωρεάν σε μαθητές περίπου 780.000 βιβλία με προτεινόμενα θέματα, δοκίμια κ.α. Χαρακτηριστικά, το 2015 εκδόθηκε το τελευταίο από τα βιβλία μας με τίτλο “Οι όμορφες ιδέες, όμορφα γράφονται” με κείμενα για την επιστήμη και τον πολιτισμό και από το 2017 εκδίδεται κάθε δεύτερο χρόνο ο οδηγός σπουδών με τίτλο: "Σπουδές & Επαγγέλματα, Προετοιμάζοντας το μέλλον" με στοιχεία για όλες τις σχολές και τις επαγγελματικές τους προοπτικές, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού μαθητών και υποψηφίων.

Στις αρχές του 2020 το ΜΕΘΟΔΙΚΟ ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες των καιρών και με επιτυχία αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες αποτελεσματικά για την παροχή μαθημάτων μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα (QuizMe) με υλικό για την αξιολόγηση των μαθητών μέσα από ερωτήσεις κλειστού τύπου για όλα τα μαθήματα η οποία συμπληρώνει αποτελεσματικά την αξιολόγηση στην τάξη.

Με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων για το Λύκειο το 2021 στο ΜΕΘΟΔΙΚΟ ξεκίνησε η αξιοποίηση όλου του υλικού των θεμάτων για όλα τα μαθήματα και η παρουσίασή τους ώστε να είναι στη διάθεση όσων προετοιμάζονται για τις τελικές Εξετάσεις. Η νέα αυτή πλατφόρμα, με μεγάλη επισκεψιμότητα από μαθητές και εκπαιδευτικούς πανελλαδικά, προσφέρει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο μελέτης και επανάληψης της ύλης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Κάθε χρόνο νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, διαρκής προσαρμογή των διδακτικών μεθόδων και του προγράμματος σπουδών στις ανάγκες των μαθητών και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος μαθητών και υποψηφίων που μας εμπιστεύονται για την προετοιμασία τους.

Από τους χιλιάδες μαθητές του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ, οι περισσότεροι είναι σήμερα επιστήμονες και επιτυχημένοι επαγγελματίες. Για όλους εμάς, η μεγαλύτερη καταξίωση είναι ότι συνεχίζουμε να διδάσκουμε έχοντας μαθητές τα παιδιά τους.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας - και τις οικογένειές τους - που όλα αυτά τα χρόνια μας εμπιστεύονται το μέλλον τους.